keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Vauvan tossut

Tässäpä Ohje vauvan tossuihin, ala osassa on myös aikuisten kokoon suhteutus :)
Ohjeen saat auki klikkaamalla otsikkoa =)
Tai tiosta alhaalta painamalla lisätietoja >> :)

Vauvan Tossuja

Hyväksi kokeiltuja lankoja tähän mennessä ovat olleet: Novita 7 Veljestä/ Jussi/ Opi Villasukka/ Impivaara.

Luo 26 silmukkaa 7veljestä langalla ja neulo aina oikeaa n. 9 senttiä (tai enemmän varren pituudesta riippuen) 
päättele kaikki paitsi viimeinen silmukka
Poimi lyhemmältä sivulta 13 silmukkaa (nyt sinulla on niitä 14) 
Neulo 4 kerrosta niin että saat suoraa neuletta tossun ulkopuolelle 
Vaihda väriä (Neulo ensimmäinen ja toinen rivi oikeaa, kolmas nurjaa ja neljäs oikeaa) 
Toista tätä tarvittava määrä (riippuu jalan koosta) vasta syntyneelle 6+5 raitaa on sopiva 
tältä työ näyttää nurjalta puolelta 
Yhdistä nyt puikon silmukat  kiinni kanta lapun toiseen sivuun 
nyt sinulla pitäisi olla tämän näköinen kappale 
käännä työ oikein päin ja pujota lanka tossun yläosan raitojen läpi 
Kiristä lanka 
tee sama pohjalle aloita saumoista 
Ja kiristä 
parsi pohja umpeen 
tee kantapäälle sama kun raidoille 
ja taas kiristetään :)) 
nyt pohjan tulisi näyttää kutakuinkin tältä 
Ja päälliosan tältä 
ja ei muuta kun päälle haluttu "koriste" tässä se on virkattu kukka ja metalli nappi, ja varteen virkataan pylväillä tai puolipylväillä reunat, voila sinulla on tossut :))  

tosin tähän käy vallan mainiosti mikä tahansa muukin koriste, rusetti iso nappi, toisenlainen kukka tai vaikka iso tupsu :)

Samalla Ohjeella tuli kokeiltua myös "vähän isompaa vauvan tossua koossa 37"

Silmukoita kantapäähän tuli 50 ja nurjia kerroksia 26, raitoja tuli 6+5 ja raidan leveys oli 6 kerrosta, Hieman se viel hienosäätöä oisi vailla tämä ohje aikuisen kokoon. (kuvaa klikkaamalla saat sen suurempana)


23 kommenttia:

 1. Kiitos ihanasta ohjeesta. Hienot selkeät ohjeet, joiden avulla ei voi muuta kuin onnistua.

  VastaaPoista
 2. Sinulla onnistuu nuo "rypytykset" todella kauniista. Taidan kerätä liikaa sitä matskua siihen reunaan tai joku menee vikaan. Päällä se ei haittaa kun tulee kukka tai muu koriste. Alapuolella ole tehnyt sisäpuolelle rypytyksen, mutta on vähän paksun oloinen "tallukas".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjoitus tekee mestarin ja kyllä sinunkin tossut ovat todella kauniita :)

   Poista
 3. Vai näin yksinkertaisesti tämäkin tossukka kudotaan. Olen nähnyt tällaisen tossukan jossain ja kiva saada nyt tähän ohje. Ehkä voisin jopa kutoa tollaset aikuisen kokoiset tossukat...
  Kiitos hyvästä kuvallisesta ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppoja ja yksinkertaisia ovat ja ihanan nopeita tehdä :)) mutta kannattaa varoa koukuttavat kovasti ;))

   Poista
 4. http://puikkojenpolut.blogspot.fi/2012/11/ohje-vauvan-tossuihin.html

  Tuolla on vauvantossujen ohje, alkuperänen^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon omani kyllä muokkasin kylläkin jostain ulkomaalaisesta ohjeesta, joten epäilen tuon yllämainitunkan olevan "alkuperäinen"

   Poista
 5. Hei! Kiva malli tämä. Olen kokeillut molempia siis Puikkojen polut blogin ja tätä. Tämä istuu paremmin ainakin mun tekemänä. Nyt on menossa aikuisten malli. Olen nyt menossa raidoitusosassa. Kuinka pitkän teit tuohon kokoon 37 sen raidoitusosan. Minulla on ohuempi lanka ja varmaankin ohuemmat puikot. Minulle tulee kyllä 39, mutta suuntaa-antava mitta. Sehän lyhenee aika paljon, kun vedetään kurttuun. Kiitos etukäteen. Ja hyvää syksyn jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos , Nyt on pakko tunnustaa että olen lahjoittanut kaikki nuo aikuisten koon tossut eteenpäin, juuri viimeviikolla äitini nappasi viimeiset mukaansa niin en voi tarkkaa mittaa antaa, kannattaa mallailla omaan jalkaan tuo mitta niin saa sopivan sitä kun pystyy aika kivasti kokeilemaan kun on pitkittäin neulottu. Aikuisten koossa tein myös muutamaan viimeiseen Eriksen pohjat, ei jäänyt ihan yhtä suurta "ruttua tonne" Jalkapohjaan tosta kiristetystä osasta, tosin itse totuin siihen parissa tunnissa :) Kannattaa tehä tossuista myös aika napakat että pysyy jalassa, oma kantapääni on aika mitään sanomaton niin lisäsin vielä kantapään taakse kuminauhaa niin pysyi menossa mukana paremmin valumatta :)

   Poista
  2. Kiitos suuntaa antavasta ohjeesta. Minä kudoin siis 3,5 numeron puikoilla ja loin 34 silmukkaa ja kavensin sitten silmukkaluvun 22:een ennen raitaosuutta. Tässä mun tossussa varsi on toisinpäin, siksi noin vähän silmukoita. Summassa nekin laitoin ja sopiva tuli. Laitoin blogiini kuvat mittojen kans ennen rypyttämistä. Se taitaa jäädä huomiseen (jos malttaa jättää!)

   Poista
 6. Hei!
  Ihan tosi hienoja ja hauskoja tossuja! Onko ohje omasi? Saisinko myydä sillä tehtyjä tossuja hyväntekeväisyyteen? Voinko ottaa sinuun s.postitse yhteyttä, niin voidaan jutella tarkemmin? Yritin saada tuolta profiilitiedoistasi s.postiasi esiin, mutta en jostain syystä onnistunut, niin voisitko sen laittaa vaikka osissa tähän, niin ei lähtisi roskapostia kuitenkaan tulvimaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohje on ikivanha, ei alunperin minun tekemä, tätä mallia on tosin vähän hiottu "alkuperäisestä", ohjeen löysin ulkomaalaiselta sivustolta aikaa sitten jossa kerrottiin tossun olevan jostain -50luvulta, harmikseni en kyllä muista alkuperäistä sivustoa mistä tossun muokkasin. Ja en kyllä näe mitään syytä miksi et voisi näitä hyväntekeväisyyteen myydä :) Tästä tossutsa löytyy monia muitakin varioita netistä. sposti on eini_pajunen@hotmail.com

   Poista
 7. Vastaukset
  1. 3,5mm käytin (samaa kun sukkia tehdessä kyseisestä langasta)

   Poista
  2. Kiitos ! Entä mitä kohtaa suurentaisit jos tekee 39 kokoon ?

   Poista
  3. en ole kokeillut tehdä niin suuria joten en kyllä osaa yhtään sanoa :/

   Poista
  4. Missä kohtaa tossa aikuisen raidotukses teit sen yhe nurja kun lapsella 2 ja sit nurja ?

   Poista
 8. Nää tossut on ihani, tein itse tänään tuolla sinun ison tossun ohjeella mutta itselläni on isompi jalka noin 39 :D Tuli niistä tossuista kuitenkin hyvät mutta erillaiset. Kiitos todella selkeästä ohjeesta! :)

  VastaaPoista
 9. Tosi kauniit😊 olen vasta- alkaja kutomisessa.Tekis mieli tehdä itselle kokoon 39/40.Olisiko jollain vihjettä silmukkamääristä? Kiitos😊

  VastaaPoista
 10. Saisko tämän tossun teko-ohjeet?

  VastaaPoista
 11. Paljonhan pitäiäisi laittaa kokoon 38 silmiä. Paljon päätelette ennen raidoitust? Miten monta kierosta ennen raidoitust?

  VastaaPoista