perjantai 9. tammikuuta 2015

Huopatossut

Eli jatkui huovutus yritykset jotta sais viimein omaan jalkaan sopivat tossut...  Muutamathan näitä tuli tehtyä ennenkuin onnistui :) Mutta näistä tuli kyllä ihan parhaat väritkin on juuri sopivat ja sattui menee tosi hyvin samoille kohdille molemmissa tossuissa. Nyt pysyy nämäkin varpaat lämpiminä. Ja ennenkaikkea nämä ei kutise jalassa vaikka normaalisti novitan langoista tehtyjen tossujen ja sukkien alle olen tarvinnut toiset sukat kun on kutisseet :)


Huopatossut
Koko n.37
Puikot 4.5mm
Lanka Novita: Joki (noin 100g)

(Sukka neulotaan kuten normaali sukka mutta paljon isompana)
Luo 48 silmukkaa (12 per puikko)
Neulo oikeaa noin 10cm
Tee vahvistamaton kantapää (noin 22 kerrosta.)
Kavenna silmukat takaisin 12 silmukkaan per puikko
(jätä kavennuskerrosten väliin 1-2 kaventamatonta kerrosta)
Jatka jalkaterä osuutta niin kauan että pohja on noin 25cm.
Aloita kärkikavennukset.
Kärkikavennuksen jälkeen pohjan pituus on noin 31cm käsialasta riippuen.
Sukka kutistuu pesussa noin 1/3.

Huovuta pesukoneessa 40'c pikaohjelmalla frotee pyyhkeen kera (lisää vähän pesuainetta)
Laita molempien sukkien sisään pienet frotee käsipyyhkeetjotta tossut eivät huovu sisältä yhteen.
(Huomaa että tossut eivät ole heti koneesta otettuna jalkaan sopivat vaan ne pitää venyttää omaan jalkaan sopiviksi.)
Venytä tossut heti kosteina omaan jalkaan sopiviksi (saattaa vaatia koviakin otteita että sukat saa venytettyä sopiviksi. Pese jatkossa käsin tai koneessa viileällä villa ohjelmalla ja muotoile aina jalassa uudelleen pesun jälkeen.

(Huomaa että pesukoneissa on paljon eroa ja tossut eivät välttämättä joko huovu kunnolla tai huopuvat liikaa, jos eivät huovu tarpeeksi voit laittaa tossut uusinta huovutukseen koneeseen. Jos tossut huopuvat liikaa oikein mitään ei ole tehtävissä paitsi lahjottaa tossut jollekkin pienempi jalkaiselle...)

7 kommenttia:

 1. Nätit tossut teit ja hyvin onnistui huovuus. Nähtävästi koneissa on eroja kun omani samasta langasta piti huovuttaa 60 asteessa. Niin ja kiva kun laitoit ohjeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Riitu
   Kysyisin sinulta, hmm 1 Montako kierrosta min/linkoaa pyykin pesukone? Ja varmaan vaikuttaa tuo pesuohjelman aikakin? Kysymys toinen , Joka saataa kuulostaa tyhmälta, anteeksi nyt jo etukäteen :) , mikä olisi ideaallinen pesuaika, Minun koneessa on 1200 kierrosta minuutissa, ja kun noita pesuohjelmia on usemampaa, ja voin vaikuttaa pesuaika ohjelmaan että voin tarvittaessa vähentääkin sitä. eli näin höpsöjä kysymyksiä. Siilinjärven suunalta. Ja minulla on neuloosi, koko ajan pitää jonkin sortin käsityö olla menossa.

   Poista
  2. minulla on 4,5 puikot, ja vähän siltä väliltä käsiala. tämä huovutus on uusi aluevaltaus, joka kiinnostaa todella paljon. minulla on pari siskoa ja tytär jotka haluaa " mökkisukat" kun itse eivät osaa neuloa, tai eivät halua opetella.

   Poista
 2. Kiitos :) miekin huovutin ekat tossukat 60's ja niistä tuli noin kokoa 30 :D pienensin puikkokokoa ja huovutus lämpöä niin tuli juuri täydelliset :)

  VastaaPoista
 3. Moi,oon huovuttanut 60 asteessa,1400 kierrosta..kun pohja 40 cm menee 44 koon jalkaan.12 s.puikoilla mut 8 puikot.Muotoilijan täytyy olla hiukan väkivaltainen😁

  VastaaPoista
 4. Ihanat tossut! Olen vasta-alkaja kutomisen suhteen ja oppinut tekemään kantapäänkin pari viikkoa sitten. Ekat sukat, pöllöt sain eilen valmiiksi ja nyt mietin, että mikä olis seuraava malli. Tossuja tarvitsen, joten tuollaisia voisin yrittää. Minulla on 39 numeron jalka. Mitenkähän ohjetta suurentaisin?

  VastaaPoista